Hajde da otkrijemo šta je to šećer i da li su svi šećeri isti?
Trebalo bi da znate da je šećer ugljenihidrat tj.hemijsko jedinjenje koje u sebi sadrži ugljenik, kiseonik i vodonik.
Ugljenihidrati mogu biti monosaharidi kada sadrže jednu jedinicu šećera – glukoza i fruktoza. Disaharidi su jedinjenja sa dve jedinice šećera i to je saharoza ( sadrži molekul glukoze i molekul fruktoze,galakoza (mlečni šećer)...Složeni ugljenihidrat je recimo skrob iz krompira.
Zašto nam trebaju ugljenihidrati?
Zato što je uprošteno rečeno krajnji proizvod razgradnje svih ugljenih hidrata glukoza koju naše ćelije sagorevaju da bi dobile energiju.
Glukoza koja se u ćelijama ne iskoristi za energiju pretvara se u glikogen i skladišti u jetri.
Ako jedete više ugljenih hidrata nego što je potrebno i rezerve glikogena u jetri su već dovoljne znači da će se sav višak glukoze pretvoriti u masti i taložiti na mestima gde mi to ne želimo.
Vrste šećera i koji odabrati?
- Glukoza - Glukoza ili grožđani šećer se nalazi u biljkama i nastaje kao nusproizvod fotosinteze. Glukozu imate u grožđu recimo i zato se zove grožđani šećer.
- Fruktoza - Voćni šećer se nalazi logično u voću. Smatra se da je slađi od glukoze.
- Saharoza - Saharoza je stoni šećer, Onaj koji kupujete kao beli kristalni i pojednostavljeno, predstavlja mešavinu glukoze i fruktoze.
Ok, sada znamo šta su šećeri i onda dolazimo do ukusnog dela.
Šta se dešava kada u naše telo unesemo šećer?
Za početak mozak će se jako obradovati pa će te osetiti zadovoljstvo. Vidite, u prirodi nije bilo baš mnogo hrane i pogotovo ne one slatke koja predstavlja čistu energiju. I zato će vas mozak nagraditi pa ćete osetiti zadovoljstvo zbog lučenja hormona sreće.
Odmah posle toga, pankreas će otkriti šećer u vašem telu i počeće da luči insulin, hormon zadužen za regulisanje nivoa šećera u krvi.
Tu se stvari malo komplikuju. Nije baš svejedno koji šećer ste pojeli.
Glukoza je jedini šećer koji vaše ćelije koriste. Bukvalno svaka ćelija u vašem organizmu može da je odmah iskoristi za čistu energiju. Ona se vrlo brzo razgrađuje i samim tim podiže nivo šećera u krvi. Glukoza je naravno neophodna za normalno funkcionisanje ćelija.
Sa druge strane da biste iskoristili fruktozu pre toga će vaša jetra morati da je razgradi i to dosta komplikovanim procesima. Pored energije, dobićete i trigliceride kao posledicu hemijskih reakcija. Tu su i neke kiseline i slobodni radikali. A ništa od toga nije baš dobro za vas.
Ipak, kako se fruktoza nalazi u voću, koje je puno vlakana, nećete lako moći da pojedete 5 kilograma jabuka. Što znači da organizam ima svoj mehanizam zaštite od unošenja previše šećera, ali samo ako ga jedete iz voća.
Što se tiče saharoze, koja sadrži obe vrste šećera ilako se razgradi i praktično skoro direktno glukoza dolazi u krvvaše telo će glukozu iskoristiti kao instant energiju dok će fruktozu pretvoriti u masnoće.
Sada se sigurno pitate šta sve to znači za vas.
Vrlo verovatno, skoro sigurno, unosite previše šećera svakog dana i to nije dobro za vas.
Posebno je loše što unosite šećere i kada ne znate. U sokovima, kečapu, pizzi čak i hlebu. Obratite pažnju na to što jedete i u sastavu tražite šećere koji se često kriju pod različitim nazivima, recimo: glukozno fruktozni sirup.
A šta je sa voćem?
Idealno bi bilo da voće jedete svakog dana. Preporučujem da to bude ujutro na prezan stomak jer će te mu time olakšati probavu i uneti različite druge hranljive materije koje su neophodne vašem telu.Voće ne izbacujte iz ishrane.
Glukozno fruktozni sirup?
Saharoza ili stoni šećer se dobija iz šećerne repe ili trske, a njihovo uzgajanje je mnogo skuplje od uzgajanja recimo kukuruza. Onda su tehnolozi pronašli način da iz kukuruza dobiju jeftiniji šećer. To je glukozno fruktozni sirup. Glukozno fruktozni sirup dramatično loše utiče na telo. Mnogo gore od belog šećera. Pored ostalog, povećava šansu da razvijete gojaznost, rast triglicerida i masnoća u krvi kao i dijabetes.
Smeđi šećer
Takođe je obična saharoza kao i beli šećer ali ima drugu boju zbog melase koju sadrži, zbog koje ima i specifičnu aromu. Melаsа je gusti, viskozni nusproizvod koji se dobijа tokom prerаde šećerne trske i šećerne repe. Zabluda je da žuti ili smeđi šećer imaju manju kalorijsku vrednost od belog.Zbog manje prerade zadržao je neke nutritivno vredne sastojke, pre svega minerale i elemente u tragovima poput kalija, kalcija, natrija, magnezija i fosfora. Nažalost, skoro su jednako kalorični: 100 grama belog šećera sadrži 400 kcal, a smeđeg 380 kcal.
A med?
Moram da vas razočaram med je zapravo je samo obična mešavina glukoze i fruktoye.. Možda se vaša baka ne bi složila, ali trebalo bi da ga izbegavate zato što čaj sa medom nije ništa bolji od čaja sa belim šećerom.Med je nutritivno vredan jer sadrži belančevine, enzime, organske kiseline, minerale, vitamine i elemente u tragovima, znamo i za brojna lekovita svojstva meda i drugih pčelinjih proizvoda.
Sirupi (agavin, javorov, urmin sirup…): sve navedene sirupe koristile su drevne civilizacije širom sveta (agave u Meksiku, urme na Orijentu, javora u Kanadi,). Sirupi su relativno kalorični (265 do 308 kcal), ali ipak znatno manje nego saharoza, a slično kao med i melasa sadrže i vredne nutritivne sastojke u manjim količinama.
Kada je u pitanju pravi javorov sirup sastav čine saharoza i voda, a glukoza i fruktoza se mogu naći u manjim količinama. Kada je u pitanju nutritivna vrednost, 100g sirupa sadrži 260 kalorija, 0,04 g proteina. 0,06 g masti i oko 67 g ugljenih hidrata od kojih su svi šećeri.
Od minerala u javorovom sirupu se pored velike količine mangana i cinka, mogu pronaći i kalcijum, magnezijum, gvožđe, fosfor, natrijum i kalijum. Sirup od javora takođe je i izvor vitamina B5, B2, B6, niacina, folne kiseline, biotina i vitamina A.
Zaključak?
Verovatno I sami možete zaključiti da svi šećeri, sirupi i ostalo u svom sastavu sadrže saharozu, od koje nastaaje glukoza od koje nam raste šećer u krvi.
Isto tako razmislite o količini šećera, sirupa, meda koju bi trebalo uneti da bi iz tih namirnica dobili približno dnevno dovoljne količine minerala i vitamina
Ako već unosite šećer, neka on bude iz voća.
Nataša Rakić, diplomirani inženjer prehrambene tehnologije , viši dijetetičar-nutricionista i menadžer Idea Organic radnje