Bolje ili lošije kombinacije hrane

Bolje ili lošije kombinacije hrane

12. jul 2023.

Voće i povrće imaju: vitaminizirajuće dejstvo, mineralizujuće ili okrepljujuće, diuretičko i pročišćavajuće dejstvo, alkalizirajuće, laksativno, antibakterijsko dejstvo.

Cerealije

Kako kombinujemo cerealije: žitarice u zrnu (pšenica, raž, ovas, ječam, pirinač, kukuruz), testenine brašno sa ostalim namirnicama?

  1. Sa jajima – u ograničenoj količini, samo kao dodatak za povezivanje
  2. Sa voćem – obroci sastavljeni od zrelog i ne mnogo kiselog voća
  3. Sa povrćem – sirovo i kuvano u velikim količinama. Krompir samo povremeno i u malim količnama, jer je i sam bogat skrobom. Cerealije ograničeno kombinovati sa paradajzom I spanaćem zbog njihovih kiselih svojstava.
  4. Sa mahunastim povrćem (grašak, boranija, pasulj) u odnosu 2:1, dva dela žitarica, jedan deo mahunastog povrća.
  5. Žitarice možemo kombinovati sa jestivim masnoćama i masnim zrelim sirevima , dok sa mesom  i ribom nisu dobra kombinacija

Hleb

Beli ili integralni? Oba sadrže podjednaku kolčinu hranljivih materija, ali prednost treba dati integralnom zbog većeg sadržaja vlakana, koja kako nam je poznato ubrzavaju tj. olakšavaju probavu.

Hleb je uglavnom  dobra kombinacija sa svim namirnicama. Glavni obrok može da sadrži hleb I nekoliko suvih smokava, urmi ili suvog grožđa kao i 5-6 oraha, badema ili lešnika sa kriškom integralnog hleba.

Možda vam se više sviđa domaći brusket - prepečen hleb začinjen maslinovim uljem i belim lukom.

Ako za ručak jedete pirinač, krompir ili testeninu to podrazumeva da ne jedete hleb.

Meso i riba

  1. Povrće je odlična kombinacija sa mesom  I ribom, naročito sirovo. Krompir u ovoj kombinaciji nije poželjan zbog visokog sadržaja ugljenih hidrata
  2. Hleb –  sa mesom i ribom samo za one koji bez hleba ne mogu i to ako je dobro prepečen i u malim količinama
  3. Masti – pošto ove namirnice već prirodno imaju dovoljno masnoće dodatne količine nisu potrebne jer mast usporava probavu
  4. Mleko i jaja – nisu dobra kombinacija sa mesom i ribom
  5. Vino – dobra kombinacija

Ako osetite smetnje posle preporuka za kombinovanje ribe sa ostalim namirnicama, proverite  sadržaj mokraćne kiseline u krvi koja je nastala razgradnjom purina iz ribe. Višak mokraćne kieline može ukazivati na  giht i artritis.

Mleko

Mleko je najbolje piti samo, odnosno uz čašu vode jer stvara mnogo sluzi.

Mleko nemojte piti ako ste prehlađeni ili kašljete. Takođe, nije preporučljivo piti kafu sa mlekom jer se stvaraju teško probavljili tanati. Ako želite belu kafu, koristite kafu od ječma ili neke druge žitarice, ili možda cikorije i mleko će biti dobro svarljivo.

Jela  kao što su palenta sa mlekom, pirinač sa mlekom (sutlijaš) su ne tako dobra kombinacija, ali zbog velike hranljive vrednosti i dobrog spoja esencijalnih aminokiselina, proverite da li su ove kombinacije vama svarljive.

Jaja

Iako je jaje namirnica  velike hranljive vrednosti i sa proteinom iz belanceta čija je iskoristljivost u organizmu sto procentna, jaje nije pogodno za kombinovanje sa svim grupama namirnica.

- Jedina skrobna namirnica sa kojom se dobro slaže je krompir

- Hleb sa jajetom prepečen ili sa malo prepečenih kockica hleba uz obilje salate

- Uz mahunasto povrće ne treba ga jesti

- Limun, sirće, paradajz i kuvani spanać su prihvatljivi u ograničenoj količini ili povremeno

- Makarone sa jajima su dozvoljene

Voće i povrće

Voće je najbolje jesti samo i to po mogućnosti ujutro na prazan stomak.

Tako uzeto voće vrlo brzo će se probaviti, a vama dati pregršt vitamina i minerala kao i tečnosti I vlakana što će doprineti da imate dovoljno energije za nastavak dana.

- Povrće i voće – nekoliko kombinacija koje treba lično isprobati. Na primer: narendana jabuka i šargarepa sa sitno iseckanim celerom, začinjeni hladnoceđenim maslinovim uljem, limunovim sokom i  aromatičnom solju.

- Semenke (suncokreta, bundeve) i jezgrasto voće (orah, lešnici, badem, ribani kokos) obogatit će voćne salate.

- U frapeima koji su puni energije i minerala

- Kiselo voće može sa zelenim povrćem u umerenim količinama. Sok od limuna kao začin za salatu

- Slatko voće ( smokve suve i sveže, banana, urme) možemo kombinovati sa žitaricama.

Ne zaboravite, pogotovo ako želite da redukujete vašu telesnu masu da su povrće i  voće namirnice broj jedan.

Voće i povrće imaju: vitaminizirajuće dejstvo, mineralizujuće ili okrepljujuće, diuretičko i pročišćavajuće dejstvo, alkalizirajuće, laksativno, antibakterijsko dejstvo.

I na kraju jedan “brzinski recept” za sve one koji vole brzo pripremljeno i zdravo jelo.

Potaž od leblebije

Na kašičici ulja kratko prodinstajte 1 srednji crni luk krupno isečen, šargarepu isečenu na veće kolutove, krompir srednje veličine isečen na kolutove, zavisno od sezone dodajte tikvicu sečenu na kolutove, malo boranije ili kupusa ili povrće po želji. Dinstanje povrća traje 2-3 minuta. Potom dodajte vodu i kad prokuva kuvajte 10 minuta. Povrće prebacite u blender ili ga izmutite štapnim mikserom i vratite u šerpu u kojoj se povrće kuvalo. Potom dodajte konzervu oceđene leblebije  i malo paradajz sosa (1-2 kašike), začinite po ukusu.

Nataša Rakić, diplomirani inženjer prehrambene tehnologije , viši dijetetičar-nutricionista i menadžer Idea Organic radnje.