Da li je pravilno kombinovanje hrane komplikovano?

Da li je pravilno kombinovanje hrane komplikovano?

10. jul 2023.

U suštini, pravila blagotvorna za naš organizam i za našu liniju mogu se svesti samo na jedno: obrok treba da se sastoji od jednog glavnog jela koje ćemo dopuniti velikom količinom sirovog i barenog povrća.

Osnovna pravila u kombinovanju su jasna

  • U toku jednog obroka ne treba jesti ugljene hidrate sa proteinima: bolje je da ručak bude namenjen ugljenim hidratima, a večera proteinima, ili obratno
  • Ne treba spajati protein sa proteinima (meso i jaja, jaja i sir, mahunasto povrće i meso npr. pasulj i suvo meso)
  • U određenim kombinacijama mogu se spajati ugljeni hidrati sa ugljenim hidratima

Ako na primer želimo da jedemo pečenu ribu, uz nju ćemo pripremiti zeleniš i sosove od povrća po želji.

Prema staroj navici možemo sebi da priuštimo malo parče prepečenog hleba ili krompir veličine jajeta pečen sa ribom.

PRAVILO BROJ JEDAN- samo jedna koncentrovana namirnica po obroku

Koncentovana hrana

Proteini: meso, riba, jaja, mahunasto povrće, sirevi, mleko, sušeno voće
Skrob: žitarice u zrnu (pšenica, ovas, raž, ječam…), testenina,brašno, pahuljice

Ako , na primer, odlučimo da za večeru spremimo rižoto, uz njega pripremimo što ukusnije povrće. To može biti zelena salata, mešana salata živih boja, povrće zapečeno u rerni, skuvano na pari začinjeno suvim začinima  Ovo je ta nova , veoma zdrava veština koju treba primeniti u kulinarstvu: posvetiti dužnu pažnju onom delu obroka koji se naziva prilogom. U nedostatku vremena, u sve više prodavnica možete kupiti porciju šarenog rižota i obilje salate ili bar salatu pripremite kod kuće.

Proteini sa proteinima

Zbog čega ne treba međusobno mešati protein različitog porekla, kao što su jaja i sir  ili mahunasto povrće i meso?

Struktura proteina je veoma različita i zato svaka vrsta proteina zahteva veoma složene procese razlaganja, uz koje je neophodna kisela želudačna sredina. Jedino protein razgrađen na aminikiseline može da se asimiluje,

Probava proteina se poboljšava, ako se uz protein unosi velika količina povrća ili se proteinima dodaju male doze neke kiseline ( salata začinjena sa nekoliko kapi limunovog soka ili sirćeta bilo koje vrste).

Ugljeni hidrati

Proces varenja ugljnih hidrata započinje u ustima i ako su dobro natopljeni pljuvačkom, varenje se nastavlja u želucu još oko dva sata.

Ako sa ugljenim hidratima unesemo jaje, meso, ribu… koji izazivaju lučenje želudačne kiseline, proces razlaganja ugljenih hidrata se prekida, što dovodi do lakših ili težih posledica: fermentacije, usporenog varenja…

Zašto pravilno treba kombinovati namirnice

Lošim kombinovanjem namirnica hrana se ne razlaže u potpunosti, nesvarene čestice zadržavaju se u organizmu, nastaju tegobe i neugodnosti, nadimanje, gorušica, zamor, tromost sve do pojave upornih i hroničnih tegoba.

Pravilnim kombinovanjem namirnica organizam maksimalno iskorišćava hranljive sastojke što podiže našu fizičku i mentalnu energiju, poboljšava otpornost organizma i najvažnije održava našu težinu optimalnom.

Kako početi pravilno kombinovati namirnice?

Ujutro bi trebalo da pojedete samo voće, pošto uzeto samo zahteva probavu od nekih tridesetak minuta..Voćem ćete podstaći fiziološku fazu izbacivanja toksina i čišćenje organizma.

Kafu ostavite za kasnije, tj. popijte je sat vremena nakon pojedenog voća..

Svaku koncentrovanu hranu (meso, ribu, jaja, sir, testenine, pasulj, hleb, pirinač…) i to jednu po obroku treba da prati obilna količina namirnica sa visokim procentom vode (povrće).

Ne pijte tečnost odmah posle obeda, pustite da prođe najmanje pola sata.

Hrana koju svakodnevno unosimo trebalo bi da se pretežno sastoji od voća i povrća, s obzirom na to da se naše telo sastoji od preko 60% vode, čime se podstiče neprekidno izbacivanje otpada koji se zadržava unutar ćelijskih struktura.

Ovaj način ishrane ne predviđa da se količina unete hrane ograničava: to je dijetetski pristup koji će vam pružiti mnogobrojne dobrobiti.

Za sada sam kratko pojasnila kako da primenite dobru kombinaciju namirnica, a u sledećem nastavku grupe namirnica i kombinacije koje idu uz njih.

Nataša Rakić, diplomirani inženjer prehrambene tehnologije , viši dijetetičar-nutricionista i menadžer Idea Organic radnje