Da li treba jesti hranu nakon isteka roka trajanja?

Da li treba jesti hranu nakon isteka roka trajanja?

10. oktobar 2023.

Većina populacije uglavnom se poziva na istaknute datume na proizvodu kada odlučuje hoće li neki proizvod zadržati ili baciti. Ipak, datum ispisan na pakovanju nije nužno garancija sigurnosti hrane, kao ni nedostatak istog.

Evo što zaista znače rokovi valjanosti namirnica, koliko dugo možete čuvati hranu nakon istaknutih datuma i kako najbolje iskoristiti namirnice kako hrana ili novac ne bi postali nepotrebni otpad.

Najbolje upotrebiti do” označava datum do kog je hrana na svom vrhuncu po ukusu ili kvalitetu.

Upotrebiti do” označava krajnji preporučeni datum do kojega možete jesti hranu vrhunskog kvaliteta.

Treba li hranu kojoj je istekao rok trajanja bacati?

Istek datuma na ambalaži hrane ne znači da proizvod morate baciti. Ako hranu ispravno čuvate, pravilno je obrađujete i njom rukujete, sigurna je dok god se na njoj ne pojave znakovi kvarenja, a to će tačnije odrediti vaša čula nego otisnuti datum.

Bakterije koje uzrokuju kvarenje uzrokuju primetne promene mirisa, ukusa i teksture hrane, pa ako se ništa od toga nije promenilo, hrana je sigurna za jesti.

Koliko je rok trajanja namirnica posle isteka roka trajanja, tj. kada prođe datum otisnut na pakovanju vašeg kupljenog proizvoda?

Mleko - je najčešće sigurno za konzumaciju do nedelju dana nakon isteka roka sa ambalaže. Međutim, to zavisi od vrste mleka koju kupujete – što je veći sadržaj masti u mleku, ono će kraće trajati. Ako niste sigurni, miris mleka mogao bi lako da vam oda u kakvom je stanju.

Ako osećate kiselost, miris na maslac (buterna kiselina), plesan (npr stvara se oko čepa)… mleko treba baciti.

Tvrdi sir - Ova namirnica može da ostane sveža i četiri nedelje pošto joj istekne rok, čak i ako stoji otvoren.Sirevi poput kamembera ili brija često imaju belu plesan koja je takođe jestiva, samo pripazite na narandžastu, plavu ili zelenu plesan na ovoj vrsti sira jer je to znak da je pokvaren.

Maslac- Iznenađujuće, ali ukoliko puteru istekne rok trajanja, on i dalje može da se koristi, ukoliko ga držite u frižideru. Ako osetite miris na užeglo ili bilo kakvu promenu boje , nemojte ga jesti.

Jaja - Jaja i do mesec dana nakon isteka roka ostaju sveža. Ukoliko pak niste sigurni, isprobajte jednostavan trik: stavite jaje u činiju, pa ukoliko potone jaje možete koristiti. Pokvareno jaje ostaće da pluta na površini. Kada ga razbijete, pokvareno jaje, imat će neprijatan miris koji potiče od sumporvodonika.

Majonez - Ukoliko je dobro zatvoren i čuva se u frižideru, majonez se neće pokvariti čak ni četiri meseca nakon isteka roka trajanja.

960x640 02

Meso - Sveže meso ne bi trebalo da konzumirate ni dan nakon isteka roka, ali smrznuto može da ostane nepokvareno i godinu dana od zamrzavanja.

Konzervirana hrana - Upravo zbog načina skladištenja, hrana u konzervi može da ostane sveža i do nekoliko godina nakon isteka roka. Razlog je jednostavan- ukoliko u konzervu ne uđe vazduh, ne postoji odgovarajuća “klima” za razvijanje bakterija.

Suvi sastojci - So, biber, brašno, soda bikarbona i šećer su bezbedni za jelo duže vremena, a razlog je nedostatak vlage. Međutim, ako bilo kakve suve sastojke okružuje čudan miris, to bi moglo da ukazuje na najezdu štetočina u njima.

Testenina - Testenina i do nekoliko meseci ostaje sveža, zbog svog sastava i same suvoće, pogotovo kada je u pitanju testenina bez jaja. Ako ste pak ljubitelj sveže testenine, trebalo bi da je pojedete u roku od pet dana nakon isteka roka trajanja.

Nakon što skuvate testeninu, možete da je jedete do nedelju dana, ali može da traje i do osam meseci ako je zamrznuta.

Čips - Budući da je čips tretiran brojnim metodama, on može da ostane svež i do nekoliko meseci, pošto prođe datum naznačen na ambalaži.

Hrana u teglama – može se konzumirati mesec ili godinu dana nakon isteka roka trajanja u zavisnosti od namirnice. Međutim, treba ih baciti ako dođe do promene boje ili neobičnog mirisa. Namazi i sosovi koje čuvate u frižideru u staklenim teglama, nakon što im je prošao rok upotrebe ipak nisu imuni imuni na bakterije.

Kada otvorite poklopac, bezbednost hrane je ugrožena i hranu je potrebno iskoristiti na vreme. Osim toga, dok pravite sendviče, na primer, uronite nož u posudu i obrišite ga o sendvič, a zatim ga vratite u posudu – na taj način vraćate neke od bakterija nazad u rezervoar i izazivate kvar proizvoda u zavisnosti od njegove vrste i drugih uslova potrebnih za razvoj mikroorganizama - bakterija.

Iz gornjeg teksta, možete zaključiti da je neophodno racionalno obavljati kupovine, ali i da nije nužno bacati hranu nakon isteka roka upotrebe. Dakle, hrana sa isteklim rokom trajanja mikrobiološki je stabilna. Nedostatak ove hrane prepoznatljiv je jedino u intenzitetu ukusa i mirisa.

Nataša Rakić, diplomirani inženjer prehrambene tehnologije , viši dijetetičar-nutricionista i menadžer Idea Organic radnje