Koji su najzdraviji načini pripreme hrane?

Koji su najzdraviji načini pripreme hrane?

07. april 2023.

Hrana se može pripremati na više načina, neke treba češće primenjivati, a pojedine retko  ili ih  izbegavati!

Kuvanje

Povrće ako je moguće treba kuvati celo, neljušteno (krompir, cvekla). Ukoliko je povrće krupnije isečeno, manji je gubitak hranljivih sastojaka.

Povrće se kuva u što manje vode, ali se ono stavlja tek kada voda provri, tada je gubitak hranivih materija najmanji. Izuzetak čine leguminoze (pasulj, sočivo, grašak), koji se stavljaju u hladnu vodu i kuvaju.

Svo povrće, osim zelenog, se kuva u poklopljenom sudu, da bi se hranljive supstance, koje ispare iz povrća, ponovo vratile u vodu. Kuvano povrće treba da bude mekano i pomalo hrskavo. Prilikom kuvanja mesa, meso treba da bude potpuno potopljeno u vodi, a sud poklopljen.

Kuvanje u pari

Hrana pripremljena na ovaj nacin spada u najzdravije jer zadržava svoja hranljiva svojstva. Može se pripremati u posebnom posuđu, a može se postaviti rešetka na lonac u kom vri voda. Na pari se kuvaju namirnice koje u sebi sadrže dosta vode (spanać, mladi kupus, mladi grašak, šargarepa i sl.), mlado meso i sl. Gubitak hranjivih materija u kuvanju na pari je manji od kuvanja u vodi.

Dinstanje

Najčešće se dinstaju mlado povrće, riba i meso. Prvo se namirnice zapeku na malo masnoće, a potom se dospe voda i poklopi se poklopcem. Dinstanje se vrši na umerenoj temperaturi, da namirnice ne zagore. Namirnice su veoma ukusne, a gubitak hranjivih materija nije znatan.

Dinstanje povremeno primenjivati!

Pečenje

Pečenje je odličan način za pripremu mesa, povrća i ribe jer se hrana termički obrađuje pomoću suvog vrelog vazduha. Hrana se peče u sopstvenom soku i zadržava prirodan ukus. Posudu treba poklopiti. Najčešće se peče mlado meso, riba, povrće (paprika, krompir isl), voće i razne vrste testa. Pečena hrana može izazavati nadražaj organa za varenje kod osetljivih osoba.

Grilovanje

Najčešće se griluju meso, riba i neke vrste povrća. Unutrašnjost namirnice kod grilovanja je veoma kvalitetna, sočna i ukusna, dok je sama pokorica teško svarljiva. Ovo je cenjen način pripreme namirnica u ishrani jer se zadrzava više vitamina i minerala.

Koristiti elektricni rostilj.

Prženje

Najlošiji način pripreme hrane je prženje, a posebno se ne preporučuje prženje u dubokoj masnoći. Ovaj način pripreme posebno treba izbegavati u ishrani dece, jer je ovo najneprihvatljivija metoda sa aspekta svarljivosti namirnica.