Zašto je svet poludeo za čia semenkama?

Zašto je svet poludeo za čia semenkama?

03. mart 2023.

Sigurno ste primetili neverovatnu ekpanziju u upotrebi čia semenki, pa ih možete videti u preporukama gotovo svakog nutricioniste i kao jednu od glavnih ponuda prodavnica zdrave hrane. Pored znalaca iz oblasti nutricije i laici poput poznatih lica prepoučuju svoje omiljene recepte sa čia semenkama kuneći se u fantastična svojstva ove biljke iz porodice nama već od davnina poznate nane.

Ali zašto je svet toliko ,,poludeo’’ za čia semenkama , pa nam ,,iskaču iz frižidera’’.

Jednostavno - zato što su prava super hrana.  U Meksiku, odakle i potiču, tvrde da jedna kašika ovog semena nudi dovoljno hranljivih vrednosti, vitamina i minerala da čovek može  da 24 sata izdrži bez unosa druge hrane u organizam. Zanimljiva je i činjenica da je,,čia’’ zapravo reč drevnih Maja i znači ,,snaga’’.

U Idea Organic radnjama možete pronaći rinfuzni zid sa čak 36 organskih proizvoda na meru, a među njima i bele i crne čia semenke, a u nastavku teksta saznajte zašto treba još danas da ih uvrstite kao deo svoje svakodnevne ishrane.

Čia semenke pospešuju varenje

Jedno od njihovih fantastičnih svojstava jeste da pospešuju varenje zahvaljujući visokom sadržaju vlakana. Pored toga, imaju neverovatnu moć apsorpcije, pa lako vezuju vodu i tako predstavljaju odličan izvor hidratacije organizma. Tako regulišu ravnotežu elektrolita u telu, posebno tokom jakog frizičkog napora, revitalizuju mišiće, pa su prava preporuka  za sportiste.

Ne sadrže gluten koji može da izazove smetnje u varenju pogotovo kod osoba intolerantnih na gluten.

Uz sve to, ubrzavaju razgradnju masti u telu i pružaju neverovatan osećaj sitosti, pa spadaju i u top namirnice za skidanje viška kilograma.

Cia semenke2 za tekst slika

Čia semenke kao lek

Čia semenke se često porede sa njima jako sličnim lanenim semenkama. U ovom okršaju, čia odnosi ubedljivu pobedu pre svega zbog daleko većeg procenta Omega-3 masnih kiselina (čine čak trećinu sastava čia semenki) koje su praktično lek za naš organizma i čija blagotvorna svojstva svakako treba uzeti u obzir - snižavaju nivo holesterola u krvi, blagotvorno utiču na rad srca, pomažu u borbi sa depresijom i poremećajima raspoloženja, a što je možda i najbitnije doprinose radu jednog od najvitalnijih organa - mozga.

Gel koji potapanjem čia semenke ispuštaju stvara fizičku barijeru između ugljenih hidrata i digestivnih enzima zaduženih da ih razbiju. Tako čia semenke usporavaju pretvaranje ugljenih hidrata u šećer, što ih čini jednom od najboljih namirnica u ishrani dijabetičara. Bitno je samo da znate da treba da ih konzumirate pre ili tokom obroka.

Čia semenke kao zaštita organizma

Obiluju antioksidantima, najvećim borcima protiv slobodnih radikala, a  sadrže i visok nivo magnezijuma, cinka, gvožđa i kalcijuma. Sadrže veću koncentraciju antioksidanata čak i od borovnica i aronije. Zahvaljujući ovim svojstvima, čia semenke utiču na unapređivanje celokupnog zdravlja, a posebna su zaštita od bolesti srca i povišenog šećera, a povoljno utiču i kao sredstvo protiv starenja kože, pa se neretko nalaze i kao deo kućno pravljenih maski za kožu lica.

Bogate mineralima

Među mineralima u strukturi čia semenki prednjači mangan ključan za rast i razvoj mišića i kostiju. Tu je fosfor - bitan za održavanje i regeneraciju tkiva, ali i bakar koji nam najčešće nedostaje u ishrani, a ključan je za pravilan rad srca. Zanimljiva je i činjenica da dve kašike čia semenki sadrže  duplo više kalijuma od jedne banane i 5 puta više kalcijuma od mleka.

Cia semenke3 za tekst slika

Čia semenke su ukusne

Pominjemo ga na kraju, ali moramo istaći da je i ovo svojstvo čia semenki jako bitno. Dakle, osim što ćete dobiti sve njihove blagodeti u konzumiranju čia semenki ćete i uživati, jer su jako ukusne i dobro se kombinuju sa brojnim drugim namirnicama.

Najbolje je da ih konzumirate sveže, bez termičke obrade, kako ne bi gubile hranljiva svojstva. Potapanjem puštaju sluz koja pospešuje varenje, pa je najčešći savet u njihovoj pripremi upravo to – potapanje na pola sata, a poželjno je i duže.

Možete ih kombinovati jednostavno sa jogurtom ili mlekom. Pomešajte i ostavite da odstoje preko noći, ujutru dodajte orašaste plodove i sveže ili sušeno voće i dobićete savršen obrok za početak dana.

Takođe, uz pomoć čia semenki možete napraviti jako ukusan, zdrav i lak puding. Prosto ih potopite u kokosovo mleko, voćni sok ili bilo koji drugi napitak po želji. Čia semenke će pustiti gel i eto pudinga kao savršena popodnevna poslastica.

Preporučeni dnevni unos čia semenki je 2 kafene kašike, a pored pomenutih načina u ishrani ih možete koristiti i kao prilog ribi, mesu ili obrok salatama, dodati ih supama, čorbama, šejkovima... Pustite mašti na volju i uživajte u ovom fantastičnom produktu prirode.