Detoksikacija nakon upotrebe alkohola

Detoksikacija nakon upotrebe alkohola

28. jun 2023.

Alkohol i razna alkoholna pića, često su neizostavan deo provoda, slavlja, ili prosto opuštanja nakon burnog radnog dana. Konzumacija alkohola je socijalno prihvatljiva i bilo bi „nepristojno” ne nazdraviti, kada je sva prilika za to :)

Na svetu, gotovo da nema nacije koja sa ponosom ne bi predstavila svoje alkoholno piće.Tako i naše čuvene rakije ne zaostaju. A šta je bolje od Šljive i Dunje?

Kao i za sve u životu, tako i za konzumaciju alkohola, treba imati mere. Ako već planiramo da se „opustimo”uz alkohol, bitno je da „pametno” pijemo.

Šta kaže nauka?

Etil alkohol (alkohol za ljudsku upotreb),je hidrosolubilna supstanca, koja  po unosu, gotovo cela količina prelazi u krvotok za 1h. Najveću koncentraciju postiže 40minuta od unosa, a iz krvi iščezava od 8-10h od prestanka unosa. Metaboliše se u jetri, a male količine se eliminišu iz organizma preko izdahnutog vazuha i mokraće. Putem krvi, lako se vezuje za sve ćelije, a najosetljivije su ćelije jetre i mozga. Pijanstvo je stanje koje nastaje usled preteranog unosa alkohola, a simptomi potiču od strane svih organskih sistema ( muka, gađenje, povraćanje, euforija, pad koncentracije, depresija, agresija, duple slike, nesiguran hod i loša koordinacija pokreta, nesposobnost konrole nagona, rasuđivanja, dehidracija i još mnogi drugi ).

Jetra, glavni detoksikator, prednost daje metabolisanju alkohola, u želji da nas što pre liši otrova…Zbog toga, metabolisanje ugljenih hidrata se usporava, pa lako upadamo u opasno stanje hipoglikemije.

Kako da „pametno pijem”?

Ako smo već odlučili da pijemo, najbolje bi bilo da nam stomak pre pića bude pun i da se dovoljno hidriramo vodom. Zašto? Zato što će pijenjem na prazan želudac, alkohol lakše i brže preći u krvotok, duže se zadržati i imaće jači efekat na mozak. Alkohol širi krvne sudove, dovodeći do gubitka tečnosti, a hidriranje vodom, taj gubitak nadoknađujemo. Ako je želudac pun, teže ćemo upasti u hipoglikemiju.

Najbolje bi bilo da hrana koju ćemo uneti pre pića bude bogata svim hranljivim materijama, koji će napuniti želudac i delom zauzeti mesto alkoholu.

Nakon provoda, za ublažavanje posledica mamurluka, srdačno preporučujem  čuveni Engleski doručak. Jak obrok sa jajima, šnit slanine, ili masne šunke, kobasice, pečurke, pasulj, krompir, tost, ili prepečeni hleb, sa paradajz salatom... Ako ne volite neki od ponuđenih sastojaka, možete napraviti svoju varijantu engleskog doručka, koja bi mogla da sadrži piletinu, ili ćuretinu, masnu ribu, govedinu, sočivo, soju, bob, sir, crvena paprika,brokoli, luk... Sve nabrojane namirnice su bogate cisteinom, aminokiselinom, koja izgrađuje belančevine i metaboliše alkohol.

Kako se gubi dosta tečnosti, možemo napraviti rastvor za infiziju, a to je voda, sa parčetom limuna i kašičicom javorovog ili agava sirupa, ili prosto 500ml vode sa ravnom kafenom kašičicom soli i šećera. Za nadoknadu elektrolita, osvežite se sa kokosovom vodom.

A za dezert, pravi izbor je banana, ili 1-2 urme, koje će nadoknaditi izgubljeni K, i zadovoljiti potrebe za ugljenim hidratima.

Šta ne, nikako?

Kafa - kofein iz kafe deluje kao diuretik i tako produbljujemo dehidraciju
Lekovi za glavobolju – mogu ozbiljno da iziritiraju sluzokožu želuca, dovedu do kravarenja
Još alkohola – na sigurnom putu ka alkoholizmu...

Zehra Velanac, viši dijetetičar-nutricionista i i strukovna medicinska sestra